Wat zijn odds?
“Odds” is het Engelse woord voor de kansverhoudingen bij het wedden op sport. In het Nederlands noemen we dit ook wel ‘quoteringen’. Deze term wordt vooral bij weddenschappen gebruikt om aan te geven hoe groot de kans is dat een bepaalde gebeurtenis zich voordoet. Bijvoorbeeld de kans dat de thuisploeg de basketbalwedstrijd wint of de kans dat een darter de overwinning behaalt bij een darts toernooi.
Omdat de odd een bepaalde kansverhouding weergeeft, wordt het eigenlijk altijd uitgedrukt in een getal. De hoogte van dit getal zegt iets over hoe waarschijnlijk is dat een gebeurtenis plaatsvindt. Hoe hoger de odd, hoe onwaarschijnlijker het is dat het gebeurt. Daarom zie je bij een wedstrijd altijd dat de favoriet een lagere quotering heeft dan de underdog.
Hoe worden odds bepaald?
De quoteringen voor een wedstrijd worden niet zomaar bedacht, daar zit wel een soort systeem achter. De bookmaker schat bij een wedstrijd de winkansen in en op basis daarvan worden de quoteringen gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algemene sportkennis, ervaring en statistieken.
Een klein voorbeeld om dit duidelijker te maken. Stel: de bookmaker schat de kans dat de underdog een hockeywedstrijd wint op 30%. De kans dat de favoriet wint, schat hij in op 70%. Deze percentages moeten nu worden omgezet in quoteringen. Dat gaat volgens de volgende vaste formule:
Quotering = 100 / percentage van de winkansen
We zagen al dat de underdog 40% kans maakt om te winnen. De quotering wordt dan (100 / 30) oftewel 3.33, terwijl de favoriet een quotering krijgt van (100 / 70), oftewel 1.43.
De quoteringen geven dus weer hoe de winkansen door de bookmaker worden ingeschat. Hoe hoger de winkans, hoe lager de quotering zal zijn.